tiistaina, tammikuuta 02, 2007

Kotipäivä

Aamupäivän makoilin toimettomana tietokoneen ja sanomalehden ääressä kaikkea kiinnostavaa tutkien. Päivällä olo tuntui kuitenkin jo lähes normaalilta ja uskalsin eilisestä huonosta olosta huolimatta lähteä kevyehkölle tunnin kävely-/hölkkälenkille. Hölkkää tällä lenkillä tosin edustivat lähinnä kaksi viisiminuuttista lusmuhölkkäilypätkää, joilla yritin kuulostella omaa oloani ja sykettä (joka ei edelleenkään suostunut edes noin löysässä vauhdissa pysymään kunnolla alle 140:n). Muutoin sykkeet olivat ok (keskisyke 121) eikä olokaan mitenkään hassumpi - hieman väsynyt kyllä, muttei voimaton. Positiivista on myös se, ettei ennen joulua oireilunsa aiheuttanut kantapää reagoinut vieläkään mitenkään. Vasen jalka oli - ja on - kuten tavallista, jumissa, mutta viime päivinä sekin on ollut rauhallisempi kuin joulukuussa, joten en jaksa kiinnittää juttuun kovinkaan suurta huomiota. Sivuhuomautuksena sekin, että sää oli kyllä kerta kaikkiaan masentava. Metsässä tuoksui syksyltä, koko lenkin ajan sataa tihuutti ja lenkkipolku oli paikoin mutaista lillua. Tammikuinen sää totta tosiaan.

Yhdistin lenkin myös kätevästi kauppareissuun. Tiedotuksena niille, jotka tapaavat ostaa Tradekan liikkeistä raejuustoa: kaksi 200 gramman purkkia näytti olevan tarjouksessa halvempia kuin se 400 gramman isompi versio! Olin jo itse aikeissa napata mukaan tuon isomman ihan vanhasta tottumuksesta, kunnes hämmennykseltäni ymmärsin vaihtaa sen noihin tarjoustuotteisiin. Muutenkin minun käyttämäni ruoka-aineet näkyivät tänään olevan Hintaetu-ryhmässä: alennuksen olivat saaneet mm. Arlan Magre- ja Kadett-juustot, Elovenan Hetki -kaurapuurot ja Profeel-ananasjogurtti.

Voi minua. Laskeskelen täällä päivän ravinnonsaantia ja käännän ja väännän ruoka-aineita, ja sitten miekkonen päättää töistä tullessaan yllättää jäätelöpikareilla. :> Ainakin hiilihydraatinsaamisongelma on ratkaistu tälle päivälle. Edelleen jatkaen ravintoaiheesta, tänään alkoi tosissaan kiinnostaa ilmiö nimeltä transrasvat. Minä ainakin kuulin näiden "vaarallisuudesta" todella vasta tänä vuonna, ja sitä ennen olen pitänyt mm. kasvirasvajäätelöä maitojäätelöä terveellisempänä. Epätietoisuus vaivasi edelleenkin, sillä en tiennyt, mitä ruoka-aineita pitäisi transrasvoja ajatellen vältellä. Otinkin avukseni ensin Wikipedian transrasvoista kertovan artikkelin, ja sieltä etsiydyin tutkimaan vanhan tutun Finelin ravintotaulukoita. Yllätyksekseni sellaiset ruoka-aineet kuten pulla, monet piirakat, öljyssä paistetut ruoat, munkit ja majoneesi eivät sisällä juuri ollenkaan transrasvoja. Odotusten mukaisesti lähes kaikki, missä on käytetty teollisuuden kakkurasvoja, pikkuleipärasvoja tai voitaikinarasvoja (erityisesti viimeisintä) nostavat transrasvalukemia. Pasteijat ja voitaikinaleivonnaiset ovat kenties kaikkein pahimpia (esim. munariisipasteijaissa 1,7 g, kun vähäiset/normaalit arvot ovat <0,1). href="http://www.fineli.fi/foodclass.php?classif=igclass&class=dish&lang=fi">Tässä suora linkki Finelin ruoka-aineiden ravintotaulukoihin.

Ja selvennyksenä: en toki omia syömisiäni noin tarkkaan ravintotaulukoiden kanssa laske, päinvastoin. Kaikki ruoka-aineet ovat toki sallittuja. Pelkästä kiinnostuksesta ja tietoisuuden kasvattamisesta noita tutkin.


Ei kommentteja: