sunnuntaina, joulukuuta 02, 2007

Kehotyypeistä

Vaikka en periaatteessa usko kehotyyppien luokitteluihin, niitä koskevia testejä on aina mukavaa tehdä. Yhden tällaisen testin voi korkata täällä.

"Your score is 2.17.

Your body is closest to a Mesomorph. You have a naturally fit body but to maintain it or improve it you should exercise and diet correctly for your type. Strength training can be done more often and for longer sessions then would be good for an Ectomorph, but you must still be carefull not to overdo it. You should train with moderate to heavy weighs and at a moderate pace, not resting too long between sets. You will find you gain muscle quite easy (some women and even men might not want to get too bulky, but this won't happen suddenly. When you are happy with your muscle size simply train to maintain it). Stick to a good healthy diet to keep you lean and muscular, and watch for any slow creeping fat gains. Engage in and enjoy aerobic activities, sports, etc. but do not overdo."

Testin mielestä minä olen siis mesomorfi. Itse en kyllä ole täysin samaa mieltä, sillä rasvaprosenttini ei ole luontaisesti alhainen enkä näytä luonnostani pätkääkään atleettiselta. Toisaalta kylläkin kerään näemmä paitsi rasvaa myös lihasta suhteellisen helposti, ja minulla on suomalaisesta naistyypistä poiketen paitsi leveä lantio myös leveät ja voimakkaat hartiat. Luulen, että lähempänä totuutta kohdallani olisi jonkinlainen endomorfi-mesomorfi -kombinaatio. Näissä luokitteluissa mietityttääkin eniten juuri se, mistä näkökulmasta itseään pitäisi tarkastella: muutama vuosi sitten urheilemattomana minulla oli valtava lantio, paljon rasvaa ja huono kunto. Tällä hetkellä hartiat ovat jopa leveämmät kuin lantio, aerobinen kunto hyvä ja ehkä jonkinlaista urheilullisuuttakin näkyvissä. Arvioidako siis täysin hoitamatonta vai koulittua olomuotoaan? Onko tuollaisia tyyppejä edes oikeasti olemassa?

Toinen mielenkiintoinen aiheeseen liittyvä juttu on metabolismi, varsinkin hiilihydraattiaineenvaihdunta. Voisin ehkä kallistua sille kannalle, että ihmisillä on yksilöllisesti erilainen kyky kuluttaa energiaa ja kestää hiilihydraatteja, ja mahdollisesti tuo kyky on yhteydessä myös vartalon malliin. On niitä, joiden aineenvaihdunta on valtavan nopea ja joiden on tästä syystä myös vaikeaa lisätä lihasmassaa (=ektomorfi), mutta joille kestävyyslajit sopivat hyvin. Näille henkilöille virallisterveellinen ruokavalio, jossa syödään paljon hiilihydraatteja, soveltuu hyvin. Sitten on keskivälin porukkaa (joihin itse koen lukeutuvani), jotka kestävät hiilihydraatteja melko hyvin ja joiden aineenvaihdunta on keskinkertainen. Ruumiinrakennetyypeistä tähän lukeutuvat varmaankin paitsi atleetit, myös kaikki vartalotyyppien yhdistelmät. Luultavasti on myös henkilöitä, joiden kohdalla ilmaus "low metabolism" pitää paikkansa: he keräävät hyvin helposti rasvaa ja kestävät erityisen huonosti hiilihydraatteja, mistä syystä nk. "low carb" -ruokavaliot soveltuvat heille hyvin. Se, miksi hiilarit muodostuvat tässä kynnyskysymykseksi, perustuu siis sille, että ne ovat ainoa ihmiselle ei-välttämätön makroravinne, pelkkää polttoainetta. Näyttäisi siltä, että ihmisillä juuri kyky käsitellä hiilareita on merkittävin aineenvaihdunnan ja painonhallinnan kannalta.

Sellaista pohdintaa aiheen tiimoilta.

Ei kommentteja: